ΠΝΟΗ ΛΑΟΥΠΝΟΗ ΛΑΟΥ
  • ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    • ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ & ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
    • ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
    • ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
    • ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
    • ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • ΕΓΓΡΑΦΗ
    • ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ
    • ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΙΣ
    • ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
    • ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    • ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    • ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ & ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
    • ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
    • ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
    • ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
    • ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • ΕΓΓΡΑΦΗ
    • ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ
    • ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΙΣ
    • ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
    • ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Νεκροψία των συνομιλιών

Category: ΑΡΘΡΑ Like: 0

ΑΘΩΣ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗΣ2020-11-03T05:32:58+02:00

Αποτελεί κοινή διαπίστωση των εχεφρόνων ότι οι συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι νεκρές.  Μετά από πολύχρονη παραμονή στον αναπνευστήρα του ΟΗΕ, οι προ πολλού κλινικά νεκρές δι-κοινοτικές συνομιλίες εξέπνευσαν στο Κράνς Μοντάνα τον περασμένο Ιούλιο, παρά την επίκληση των μαντικών δεξιοτήτων του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εξωφρενικών υποχωρήσεων του Νίκου Αναστασιάδη.

Τα αίτια θανάτου των δι-κοινοτικών συνομιλιών είναι πολλά. Κάποια ανάγονται στην γένησή τους και άλλα στην εξέλιξή τους.

Πρώτον, τα οράματα των δύο συνομιλούντων πλευρών ήταν άκρως αντίθετα.  Η μεν Τουρκία και η εγκάθετη Τουρκοκυπριακή ηγεσία απέβλεπαν στην Τουρκοποίηση της Κύπρου έχοντας ετοιμάσει το 1956 σχετικό στρατηγικό σχέδιο για υλοποίησή του εν λόγω οράματός τους.  Ο δε Κυπριακός λαός απέβλεπε στην ανεξαρτησία του και την ευημερία του σε ένα προηγμένο, δημοκρατικό κράτος.

Δεύτερον, οι συνομιλίες ποτέ δεν διεξήχθησαν μεταξύ των πραγματικών δρόντων του προβλήματος, αφού η Τουρκία η οποία προκάλεσε το πρόβλημα και είχε την ισχύ και την εξουσία να το επιλύσει δεν βρισκόταν στο τραπέζι.  Από την αρχή, αντί αυτής συμμετείχε το τοπικό υποχείριό της το οποίο κατευθυνόταν από αυτή και χρησιμοποιείτο για ροκάνισμα του χρόνου, αποενοχοποίησή της και μετουσίωση του προβλήματος.

Τρίτον, ποτέ δεν συμφωνήθηκε από τα εμπλεκόμενα μέρη η θεμελιώδης αρχή της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συνέχισής της μετά τη λύση.  Πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες και καθ’ όλη την διάρκειά τους η Τουρκία δήλωνε διεθνώς ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέταρτον, εξ αρχής έγινε αποδεκτός ο ρατιστικός διαχωρισμός του λαού σε κοινότητες ανάλογα με την εθνική προέλευση και τη θρησκεία και ο ακρωτηριασμός των βασικών αρχών της δημοκρατίας.

Πέμπτον, επετράπη η παρύσφρυση ορολογίας η οποία επέτρεπε διαφορετικές ερμηνείες, τις λεγόμενες επικοδομητικέε ασάφειες.

Έκτον, υιοθετήκε ως πλαίσιο λύσης ένα εκτρωματικό, δαιδαλώδες, ακατανόητο και πρωτοφανές σύστημα το οποίο ήταν εξ’ ορισμού θνησιγενές.

Έβδομον, ποτέ δεν υπήρξαν αμφίδρομες υποχωρήσεις αλλά συνεχείς μονόπλευρες υποχωρήσεις από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όγδοον, ποτέ δεν υπήρξε στρατηγική από πλευράς της Ελληνοκυπριακής πλευράς με αποτέλεσμα οι διαχρονικοί χειρισμοί των εκάστοτε ηγετών να παρουσιάζουν ασυνέπεια.

Έννατον, ο κυπριακός λαός ποτέ δεν ρωτήθηκε επίσημα ως προς τη μορφή λύσης που θα δεχόταν, με εξαίρεση το δημοψήφισμα του 2004.

Δέκατον, οι συνομιλίες βρίσκονταν μονίμως στη βάσανο των κομματικών συμφερόντων και των προσωπικών φιλοδοξιών των ηγετών της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Από τα πιο πάνω, τεκμαίρεται ότι ο θάνατος των συνομιλιών ήταν προδιαγεγραμμένος εν τη γεννήσει τους, όπως ακριβώς και με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η αποτυχία τους ήταν δεδομένη αφού υπήρχε διάσταση απόψεων τόσο στο όραμα για το μέλλον της νήσου όσο και στο πλέον σημαντικό θέμα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η μεν Τουρκία, από το 1963 και εντεύθεν την θεωρούσε ως εκλιπούσα, οι δε Ελληνοκύπριοι την θεωρούσαν ως τον μέγιστο συντελεστή ισχύος τους και ως μη διαπραγματεύσιμη.

Είναι φανερό ότι αυτοί που δημιούργησαν και συντηρούν το κυπριακό πρόβλημα, πρωτίστως οι Βρετανοί, η Τουρκία, η παγκόσμια κυβέρνηση που νέμεται τον πλούτο και τις κοινωνίες των εθνών και οι εδώ εκπρόσωποί τους, δεν ενδιαφέρονται για τη λύση του προβλήματος αλλά για τη συντήρησή του.  Η διαιώνηση του προβλήματος επενεργεί ως παραπέτασμα καπνού για συγκάληψη των σχεδίων τους για αφαίμαξη του πλούτου του λαού μας και ισοπέδωση της ελληνορθόδοξης εθνικής του ταυτότητας.  Οι άκαρπες, ατέρμονες συνομιλίες εξυρετούσαν απόλυτα αυτό το σκοπό για δεκαετίες.

Share this post

Facebook Twitter LinkedIn

Related Posts

Ελεύθεροι πολιορκημένοι

ΑΡΘΡΑ

Κλείνουν φέτος 44 χρόνια από τότε που ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας βρέθηκε υπό την κατοχή του Τούρκου... Read More

Οι επαμφοτερίζοντες αντι-ομοσπονδιακοί και η απουσία εναλλακτικής στρατηγικής

ΑΡΘΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΔΔΟ είναι νεκρή.  Η Τουρκία το διακυρήττει με παρρησία επαναλαμβάνοντας ότι  ποτέ δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο.  Τα... Read More

Η χριστιανική πίστη ως θεμέλιο της Ελληνικής παιδείας

ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή την αναφορά σε πρόσφατη έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως στο θέμα της διοργάνωσης στα σχολεία δραστηριοτήτων που συνδέονται... Read More

Η εγκληματικότητα ως εργαλείο της παγκοσμιοποίησης

ΑΡΘΡΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες η πατρίδα μας μαστίζεται από έντονα φαινόμενα εγληματικότητας.  Φόνοι, ληστείες, βιασμοί, κακοποιήσεις, ναρκωτικά.  Ο πάλαι ποτέ... Read More

Οι πνευματικές νουθεσίες του Αρχιεπισκόπου

ΑΡΘΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Την περασμένη Κυριακή, όλως περιέργως, το τηλέφωνό μου κτυπούσε ασταμάτητα.  Πράγμα ασύνηθες για ημέρα αργίας.  Ο λόγος ήταν η... Read More

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

ΑΡΘΡΑ

Η πρόσφατη εξεύρεση μεγάλου αποθέματος υδρογονανθράκων στο στόχο Καλυψώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη υπερπολύτιιμου πετρελαιακού συστήματος στην ΑΟΖ της Κυπριακής... Read More

Χρυσή ευκαιρία για απεγκλωβισμό

ΑΡΘΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα αδύνατα τοις ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ.  Πριν μερικές δεκαετίες κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η γεωπολιτική... Read More

Κύριε «φύλαττε» τον Ταγίπ

ΑΡΘΡΑ

Από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός που έσωσε... Read More

Ένας λαός – ένας άνθρωπος – μία ψήφος

ΑΡΘΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Κ. Ε. 20 Νοεμβρίου 2020 Η εκλογή Τατάρ ως του νέου εγκάθετου της Άγκυρας στα κατεχόμενα, επέφερε την... Read More

Το φαγοπότι των υδρογονανθράκων

ΑΡΘΡΑ

Για χρόνια προειδοποιούσαμε ότι το κυρίως πιάτο στο μεγάλο φαγοπότι που έχει στηθεί στην Κύπρο από την παγκόσμια διακυβέρνηση... Read More

Αναζήτηση

Κατηγορίες

  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ
  • ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
    • ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
    • ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
  • ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

  • Οι καταγγελίες του Ανδρέα Παράσχου και η ερευνητική επιτροπή 16 Ιανουαρίου, 2021
  • Το μοίρασμα της πίτας των διαβατηρίων 1 Ιανουαρίου, 2021
  • Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα 1 Ιανουαρίου, 2021
  • Φεύγει το 2020 και αφήνει πίσω του συντρίμμια 31 Δεκεμβρίου, 2020
  • Κυπριακή Πολιτική Θεατρική Παράσταση 2020 20 Δεκεμβρίου, 2020

Ειδήσεις

Οι καταγγελίες του Ανδρέα Παράσχου και η ερευνητική επιτροπή
Το μοίρασμα της πίτας των διαβατηρίων
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • ΤΗΛ: 70000778
  • info@pnoilaou.org

ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ

  • Το όραμα μας
  • Εκτελεστική Επιτροπή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • Terms of Use
Facebook Twitter Youtube
ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ PNOI LAOU© Copyright 2020. All Rights Reserved.
Facebook Twitter LinkedIn